Etiketter

søndag den 31. juli 2011

Suppe-steg-og-is-musikeren er ved at uddø


(DR Sjælland) Festmusikere oplever dalende efterspørgsel. Folk vil hellere høre deres egen musik.
Før årtusindeskiftet spillede orgel-ekvilibristerne ved fire ud af fem fester i landet, men nu bliver de kun inviteret til én ud af fem.
»Jeg kan mærke det på den måde, at hvor der for 10 år siden ringede 15 personer hver eneste lørdag, så ringer der kun et par stykker nu. Én er selvfølgelig også nok, men der er også hos mange andre, hvor telefonen slet ikke ringer. Selv dem, der havde meget at lave før i tiden, kan tydeligt mærke, at der ikke er lige så meget at lave«, fortæller Tommy Johannessen til DR Sjælland.
Han er formand for foreningen Musikerposten, der består af 300 festmusikere og formand for Dansk Musiker Forbund Østsjælland. Han købte sit første orgel som 20-årig, efter han solgte sin første bil.
Behov for at forny sig
Samme tendens gør sig gældende for Jesper Antonisen fra Guldborg, der har spillede til bryllupper og konfirmationer siden han var 15.
»Den der genre med rød butterfly og hvide måge er en uddøende race. Hvis ikke man forstår at forny sig og skabe sin egen lille niche, tror jeg, at man ikke man vil opleve den type musikere i løbet af de næste ti år«, vurderer Jesper Antonisen.
Tommy Johannessen, der går under kunsternavnet Tommy Jo, mener, at der er tale om et generationsspørgsmål.
»For dem, der er over 50, er rigtig musik det, som bliver spillet af en rigtig musiker på stedet. Men for den yngre del af befolkningen er den rigtige musik noget, der kommer ud af højttaleren. Når nogen forsøger at efterligne et nummer, er det ikke den rigtige musik længere«, siger Tommy Johannessen til DR Sjælland.

søndag den 24. juli 2011

Nørrebrohiphopper må ikke komme i Ungdomshuset


(Politikken) Da MetroXpress i en artikel forleden udråbte rapperen Kidd til ’Kong Kidd af Nørrebro’, var den 22-årige musiker mere end almindeligt tilfreds.
Inden Nicholas Westwood Kidd begyndte at lave musik, var han en del af det autonome miljø omkring ungdomshuset. Men på et tidspunkt for godt to år siden ragede han uklar med en gruppe feminister, som ikke brød sig om hans opførsel.
Konflikten varede i halvandet år. Det sidste halve år har der hersket våbenstilstand, men når nogle af hans venner spiller i ungdomshuset på Dortheavej, holder Kidd sig væk for at undgå ballade.
»Det betød rigtig meget for mig, da MetroXpress skrev artiklen, fordi det viser, at jeg er tilbage. Jeg er sådan i ekstase over, at det er mine venner, der er de bedste i byen lige nu. Det er svært ikke at få storhedsvanvid«.
Masser af misundelse
Siden ’Kysset med Jamel’ ramte YouTube i starten af marts, er det gået stærkt.
I starten tænkte Kidd og vennerne, at den opmærksomhed, de fik i lokalområdet, bare skyldtes, at de havde skabt »endnu en københavnermusikdille«.
Efterhånden er deres musik blevet hørt af så mange, at de ikke længere blot er et stenbrofænomen. Men i takt med, at opmærksomheden er vokset, er også de negative stemmer blevet flere.
»De siger, at alle jo drømmer om at lave musik, og derfor kan man lige så godt lade være med at prøve. Men vi giver dem en fuckfinger. Hvis det kører for nogen, er der aldrig nogen, der er glad«.
Den slags misundelse kender Kidd selv til. »Jeg var også sådan før. Nu kan jeg meget bedre sætte pris på, at andre laver noget fedt«.
Sammenholdet i grime-miljøet er tæt, og på første sal i den kommunale bygning på Kapelvej 44, hvor drengene indspiller deres musik, sidder dj’en Kid Kishore, der er et ikon i ungdomshus-kredse, og skærer vinyler.
»Han er min storebror«, fortæller Kidd temmelig begejstret. »Han er for vild. Han er en musikprofessor«.
Leder efter egen stil
Kidd og Kid Kishore deler ingen dna, men har til gengæld begejstringen for musikken til fælles. Og for nogle år siden tog Kid den ældre fat i den yngre og har siden taget sig af ham.
Kidd nævner Kishore som et af sine tre idoler, som desuden tæller Ras Money og 2000F fra OHOI!. »Fordi de alle tre har gjort deres ting og har haft succes med det«.
Hvordan han selv skal gøre sin ting, er han ikke helt sikker på endnu.
»Jeg har ikke helt fundet min stil endnu. Men det er ved at gå op for os, at de beslutninger, vi træffer nu, afgør, om vi kan gøre musikken til omdrejningspunktet i vores liv. Det er et stort ansvar at have så tæt på brystkassen«.
'Damerne' vil gøre hvad som helst
Kidd siger, at han under ingen omstændigheder vil blive en »slave for industrien«. På trods af tilbud fra pladefirmaer, har drengene besluttet at udgive deres materiale på deres eget selskab, Cheff Records.
»Det er fucking svedigt, at det er os, der overtager. Men hvis det går galt, skyder jeg mig selv i hovedet«.
For at undgå dét scenarie har Kidd tænkt en del over, hvordan han vil lave musik i fremtiden. På den ene side vil han gerne gøre det mere seriøst.
»På den anden side ville folk blive skuffede, hvis jeg pludselig begyndte at lave mere fortællende tekster som nogle af de andre«.
Han tænker også en del over det med ’damerne’. Nu handler det ikke længere om feministerne, men om de piger, der vil gøre alt for at være i nærheden af grimeknægtene.
»På Roskilde stod de i en ring rundt omkring os og tog på os. Man kan få dem til hvad som helst. Når man siger ’snav med hende der’, så gør de det. Det er grineren. Og lidt skræmmende«.

lørdag den 23. juli 2011

Indbrudstyve stjal et helt pladeprojekt


(Ekstra Bladet) Stjålet guitarer for hundredetusindvis af kroner i Nikolaj Steens pladestudie
Sangeren og produceren Nikolaj Steen fik sig en ubeghagelig overraskelse, da han i formiddags troppede op til sit musikstudie på Vesterbro.
I nattens løb havde der været ubudne gæster, og de har udover en række værdifulde guitarer også smuttet afsted med en såkaldt MacbookPro 17, der indeholdt et helt nyt pladeprojekt, som Nikolaj Steen har optaget. Hvillket album, der er tale om, vil Nikolaj Steen ikke oplyse. Blot bekræfter han, at det er en plade, som han har produceret.
- Heldigvis har jeg en form for back up på min computer, og jeg prøver, om jeg kan genskabe pladen, fortæller den uheldige musikmand.
Udlover dusør
Men den forsvundne Macbook er ikke det eneste, der er forsvundet. Derudover er der stjålet guitarer for 'hundredetusindvis af kroner', som han udtrykker det.
Det drejer sig om disse eksemplarer: En Martin 000-42 Sunburst, en Gibson Hummingbird Sunburst, en Gibson Dove Sunburst, en Gibson Les Paul deluxe Gold Top, en Grethch White Falco, en sort Fender Telecaster og en sort Music Man Stingray.
Tabet er naturligvis uvurderligt for Nikolaj Steen, og han har udsat en dusør på oplysninger, der kan bringe tyvekosterne tilbage.

tirsdag den 19. juli 2011

Spotify er kommet til Guds eget land


Den svenske musiktjeneste Spotify er nu langt om længe også kommet til Guds eget land.
I går lukkede USA nemlig op for Spotify. Dagen forinden var de sidste aftaler med de store pladeselskaber Warner, Sony/BMG, EMI og Universal faldet på plads efter mere end to års forhandlinger. Det skriver New York Times.
Planer om at få Spotify til Danmark
Streaming- og abonnementstjenesten er allerede åben i flere forskellige europæiske lande, og præcis som i disse kan man vælge imellem flere forskellige abonnementer.
Det gratis abonnement giver kun begrænset adgang til den megen musik, et andet, der koster 5 dollar om måneden, giver flere muligheder, mens det tredje og sidste abonnement koster 10 dollar og giver adgang til al Spotifys musik, hvilket vil sige mere end ti millioner numre.
Det er også meningen, at Spotify på et tidspunkt i indeværende år skal åbne i Danmark.

lørdag den 16. juli 2011

Er Robbie sur, syg eller i studiet

Rygterne bruser i kølvandet på Take Thats aflysning af koncerten i Parken. Den officielle melding lød, at Robbie Williams trods flere lægebesøg og masser af medicin, blev slået ud af en maveforgiftning, men den uofficielle siger noget andet.
Scenen pillet ned kl. 13 B.T skriver at en unavngivne kilder fortæller at Parkens scene allerede blev pillet ned ved 13-tiden lørdag middag. Altså fem timer før den endelig aflysning.
Det tyder ikke på et akut onde.
Flere fans fortæller, at de har set og snakket med Robbie i løbet af dagen, og han virkede slet ikke syg eller påvirket. 
Skred fra de andre 
Andre rygter siger, at Take That igen er blevet uvenner, en kilde fortæller til  B.T., at Robbie nærmest flygtede fra hotellet natten til fredag, for at sove i sit omklædningsrum i Parken, og dermed være i fred for resten af bandet. Endelig er et kraftigt rygte, at Robbie Williams - som har været stoffri siden 2007 - er røget tilbage på stofferne, og derfor ikke kunne klare presset. 
I studiet
Det sidste rygtet siger at Robbie har har været eller er i et københavnsk lydstudie, for at tale omkring hans næste album indspilning, og at ingen af hans folk har hørt fra ham siden kl 11 i formiddags.
 Alt dette er rygter, så derfor er den officielle forklaring stadig: Robbie havde ondt i maven

lørdag den 9. juli 2011

Musikbranchens krise fortsætter

(Gaffa) Øget salg af digital musik kan ikke opveje cd-salgets styrtdyk i de kommende år

Siden 2006 er musikbrachens omsætning dykket dramatisk, herhjemme såvel som internationalt; først og fremmest fordi der bliver langet væsentligt færre cd'er over disken end tidligere. Og der er udsigt til fortsat svære tider for branchen, konkluderer revisions- og rådgivningshuset PwC i en ny undersøgelse af medie- og underholdningsbranchen.
Undersøgelsen forudser, at det digitale salg vil overhale det fysiske i 2014, takket være streamingtjenester og udbredelsen af smartphones. Senest har den store, svenske streaming-tjeneste Spotify annonceret sit indtog på det danske marked. Da den åbnede i Norge medførte det en markant stigning i det digitale musiksalg.
Negativ vækst frem til 2015
Men den genrelt stigende omsætning af digital musik vil ikke være nok til at opveje den negative vækst i de kommende år, vurderer PwC. Den samlede omsætning vil således falde med 1,4% frem mod 2015, hedder det i rapporten.
Men selvom udsigterne således stadig er dystre, er der næppe tale om, at det fysiske musikmarked vil forsvinde fuldstændigt, understreger medie- og underholdningsekspert hos PwC,  John G. Sørensen: 
- Selvom udsigterne er svære for salget af fysisk musik er der tale om et hovedmarked i musikbranchen. 79 % af alt musikforbrug var i 2010 inden for det fysiske salg. Så selvom markedet er svigtende, vil det også eksistere om 5, 10 eller 20 år – men på et væsentligt lavere niveau end tidligere, forudser han.
Også svigtende salg af koncertbilletter er et problem for en branche,  der netop er blevet mere afhængig af omsætningen af livemusik i takt med det svigtende cd-salg.

onsdag den 6. juli 2011

Ny bog går helt tæt på Kim Larsen

(BT) For første gang går en ny bog helt tæt på Kim Larsens private side. Hele 40 venner og bekendte af Nationalskjalden fortæller de historier, vi endnu ikke har hørt.
Den 65-årige trubadur er for længst blevet en af de mest populære nulevende danskere. Lune Larsen, Nationalskjalden, Gavflaben. Kært barn har mange navne.
Men hidtil har intet dansk forlag kastet sig ud i projektet at skildre Kim Larsen fra alle sider. Den 21. oktober udsender Gyldendal bogen med den sigende titel ’Solisten’.
Forfatterne har talt med hele 40 mennesker i omkredsen af Kim Larsen. Herunder familiemedlemmer, blandt andet Larsens første kone Mariann Andersen, som han kun nåede at være gift med i kort tid.
Kim Larsen har været gift to gange før sit nuværende ægteskab med odenseanske Liselotte Kløvborg. Han har flere søskende, børn, børnebørn og et enkelt oldebarn.
- ’Solisten’ går tæt på komponisten, sangeren og mennesket Kim Larsen. Gennem interview og research i artikler, radioindslag og tv-klip tegnes billedet af Lune Larsen. ’Solisten’ maler et både kærligt og ærligt billede af Kim Larsen og fortæller om op- og nedture, drivkraften i musikken og de oplevelser og erfaringer, der har skabt en af danmarkshistoriens største sangskrivere og entertainere, skriver Gyldendal i en mail til B.T.
Bogens forfattere Jakob D. Lund og Peter Rewers vil først udtale sig omkring udgivelsestidspunktet i oktober.
Kim Larsen medvirker ikke selv i bogen. Modsat hvad bt.dk og B.T. skriver i dag, har Larsen ikke selv godkendt projektet.
- Det er rigtigt, at Kim ikke deltager i bogen. Men han har ikke godkendt det. Han er decideret imod. Men omvendt er der jo ytringsfrihed i Danmark, og han kan jo ikke forhindre Gyldendal at udsende bogen, siger Kim Larsens manager Jørn Jeppesen til bt.dk.
B.T. har talt med et par af de medvirkende. De bekræfter, at det ser ud til at blive en meget ærlig bog.
Der er udgivet flere bøger om Kim Larsen. Senest samarbejdspartneren fra Gasolindagene Peder Bundgaards ’Larsen’. Den har hidtil været det nærmeste, man kommer den autoritative Larsen-biografi.