Etiketter

lørdag den 10. marts 2012

Sverige bremser musikkrisen



(gaffa) Den danske musikbranche bør kigge over Øresund for at finde kuren på den støt faldende omsætning



Det lader til at vores broderfolk har fundet eliksiren, der kan kurere musikbranchens maladie. IFPI Danmark har for nylig offentliggjort rapporten "Musikselskaber 2011 - tal og perspektiver", og den taler sit tydelige sprog. Musikindustriens omsætning er støt faldende. I Danmark har man set et fald fra 616 millioner kroner i 2007 til 420 millioner kroner i 2011, svarende til et fald på 32 procent. Men i samme periode er det digitale salgs andel af den samlede omsætning steget fra 8,8 procent i 2007 til 39,1 procent i 2011. Det står klart, at det digitale marked i disse år er et vigtigt fokuspunkt for musikindustrien.
Sverige foran
I Sverige har industrien foregrebet det stagnerende musiksalg, ikke kun i form af digital download, men også i form af abonnementer på streamingtjenester som Spotify og Wimp. Mens disse streamingtjenester i 2011 i Danmark kun udgjorde 33 procent, tegnede de sig for 82 procent i Sverige, og faktisk oversteg den samlede digitale omsætning den fysiske omsætning i Sverige. Det  skyldes med stor sandsynlighed, at den store svenske streamingtjeneste Spotify har været tilgængelig i Sverige siden 2008, mens den i Danmark kun har været tilgængelig siden oktober sidste år. Og at dømme på de svenske tal kan den danske industri se frem til fremgang på streaming-fronten i løbet af de kommende år og kan måske, ligesom Sverige, bremse eller standse den økonomiske tilbagegang.
Den samlede omsætning i det svenske musiksalg er faldet fra 842 millioner svenske kroner i 2007 til 829 millioner svenske kroner i 2011, svarende til et fald på 1,6 procent, altså et meget mindre fald end i Danmark.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar